


Bordeaux je vinařská oblast v západní Francii kolem stejnojmenného města proslavená především svými červenými víny. Pěstování vinné révy zde zavedli Římané v 1. st. n.l., velký rozvoj a export vína začal ve 12. století, kdy po sňatku Eleonory Akvitánské a Jindřicha Plantageneta připadlo toto území anglickému králi. U po navrácení těchto držav francouzské koruně v důsledku stoleté války zůstalo...
Bourgogne (Burgundsko) je vinařský region ve východní Francii v povodí řeky Saone s bohatou historií. Oblast je rozdělena na řadu AOC založených na klimatickcých a půdních podmínkách (terroir). Burgundská vína červená se nejčastěji vyrábějí z odrůdy Pinot Noir a Gamay a bílá z odrůdy Chardonnay a Aliqoté.
Chablis je nejsevernější oblast burgundského vinařského regionu. Pěstuje se zde převážně odrůda Chardonnay. Kvůli severní poloze jsou vína z Chablis méně ovcná a kyselejší než jiná burgundská vína, avšak mají znalci oceňovanou čistou, suchou, minerální chuť. Oblast se dále dělí na 4 podoblasti (v pořadí rostoucí kvality):Petit Chablis - 1550 ha méně kvalitních vinic na vrcholcích kopců a dnech...
Châteauneuf-du-Pape je AOC vinařská oblast v okolí stejnojmenné vesnice v jihovýchodní Francii. Jméno (v překladu nový papežův hrad) se vztahuje 70-letému období v 14. století, kdy papeži sídlili v nedalekém Avignonu. Vína Châteauneuf-du-Pape jsou převážně červená, avšak mohou být i bílá (nikoliv však růžová). Předpisy umožňují použít k výrobě 15 místních variet, jejichž poměr není nijak...